Een van de opleidingsverplichtingen is deelname aan een pleitoefening. Deelname aan de pleitoefening is één van de voorwaarden voor het verkrijgen van de stageverklaring.

 

Met ingang van 2023 is gekozen voor een nieuwe opzet van de pleitoefeningen.

 

In deze nieuwe opzet worden de oude kennismakingsbijeenkomsten met de rechtbank en het hof gecombineerd met de pleitoefening. Er worden ongeveer tien keer per jaar bijeenkomsten gehouden voor 40-50 stagiaires per keer.

 

Tijdens deze bijeenkomsten wordt een kijkje in de keuken van de rechtbank en het hof gegeven. Er wordt een introductie-film getoond en daarna vertellen een advocaat en een rechter over tips & tricks in de rechtszaal in de vorm van een interview met een moderator. Vervolgens wordt de groep gesplitst in 4 groepen die een casus krijgen die zal moeten worden bepleit door nader aan te wijzen pleiters (de casus wordt tevoren dus niet toegezonden). De advocaat en rechter fungeren als beoordelaars en stellen zich op als actieve rechters.  Na afloop kunnen er vragen worden gesteld aan de rechter en worden tips en tops gegeven. In de nieuwe opzet wordt de patroon niet meer uitgenodigd om bij de pleitoefening aanwezig te zijn en ook is het niet nodig om in toga te verschijnen.

 

Het pleitschema voor 2024 vindt u hier

 

Mocht u op de opgegeven datum andere verplichtingen hebben, bijvoorbeeld voortlvoeiend uit de beroepsopleiding, dan is het mogelijk dat u met iemand ruilt. Denkt u erom dat u ingeval van verhindering zelf ruilt en dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan het Bureau van de Orde! U kunt dit schriftelijk doen d.m.v. een e-mail t.a.v. mw. P.J. Paeper.

 

Vrijstelling voor de pleitoefening is mogelijk na deelname aan de pleitwedstrijden. Zodra u zich opgeeft voor de pleitwedstrijden dient u dit al door te geven aan het Bureau van de Orde, dan kan daar rekening mee worden gehouden.