Internationale Mensenrechtenprijs Ludovic Trarieux 2015

Vrijdag 27 november 2015 is in Genève de internationale Mensenrechtenprijs Ludovic Trarieux 2015 uitgereikt aan de Saoedische advocaat Waleed Abu Al-Khair.

Waleed Abu Al-Khair kreeg bekendheid door zijn bijstand als advocaat aan de blogger Raif Badawi die in 2013 veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf en 1000 stokslagen wegens o.a. belediging van de islamitische autoriteiten.

In februari 2015 is Waleed Abu Al-Khair in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf door een speciale rechtbank, ingesteld in januari 2014 voor de berechting van terroristen, maar gebruikt wordt voor de vervolging van verdedigers van mensenrechten. Al-Khair werd o.a. veroordeeld ter zake van ongehoorzaamheid ten opzichte van de autoriteiten.

De Ludovic Trarieux prijs is een eerbetoon/erkenning van advocaten voor een advocaat die zich op bijzondere wijze inzet voor de mensenrechten.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van een aantal Europese ordes van advocaten, waaronder de Amsterdamse Orde van Advocaten.

In 1985 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Nelson Mandela, die toen gevangen zat.

Het is zorgwekkend dat 30 jaar later, de (20e) prijs weer uitgereikt wordt aan een advocaat die (mede) door de uitoefening van zijn beroep, gevangen zit.

 

                                               Foto uitreiking geneve

Daniel Arshack, de advocaat van Waleed Abu Al-Khair,

neemt de prijs namens hem in ontvangst.   

Terug naar het nieuws-overzicht