De Amsterdamse orde heeft maandag om 12.00 uur voor het bureau van de Amsterdamse orde met een minuut stilte de overleden Koerdische advocaat Ebru Timtik herdacht. Naast de Amsterdamse orde en advocaten van het kantoor Van der Woude de Graaf deed ook Lawyers for Lawyers mee aan de demonstratieve herdenking.

 

 Afbeelding 1 minuut stilte Ebru Timtik

 

De Amsterdamse Orde van Advocaten deed samen met de Federatie van Europese Balies (FBE) en Lawyers for Lawyers (L4L) een oproep tot het herdenken van de Turkse advocate  Ebru Timtik.

 

Ebru Timtik (42) stierf op 27 augustus 2020 in Turkse gevangenschap na een hongerstaking van 238 dagen.

 

Timtik was een van de 18 advocaten die in september 2017 door de Turkse autoriteiten werden gearresteerd. Dat gebeurde omdat zij critici van het Turkse bewind als advocaat bijstonden. Alle advocaten werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld, na gerechtelijke procedures die door Amnesty International en verschillende andere advocaten- en mensenrechtenorganisaties als ‘oneerlijk’ werden bestempeld.

 

Ebru Timtik werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar en zes maanden. In hoger beroep werd haar straf bekrachtigd. Samen met haar collega Aytaç Ünsal ging Timtik in januari van dit jaar in hongerstaking als protest tegen het wetteloze en meedogenloze optreden van de Turkse regering tegen advocaten.