Afbeelding Ebru Timtik

Barkin Timtik en haar zus Ebru Timtik (postuum), advocaten uit Turkije, geëerd met de internationale Mensenrechten prijs Prix Ludovic Trarieux.

 

In Geneve heeft de jury van internationale advocaten de Prix Ludovic Trarieux toegekend aan de advocaten Barkin Timtik en Ebru Timtik (postuum). Barkin Timtik en haar zus Ebru Timtik waren gearresteerd op 12 september 2017, samen met 16 andere advocaten van de People’s Law Office. Ebru Timtik is op 27 augustus 2020 overleden na een hongerstaking van 238 dagen in de gevangenis in Turkije. Haar zus Barkin zit nog steeds gevangen. 

 

Barkın Timtik is veroordeeld tot ruim 18 jaar gevangenis voor het beweerdelijk  ‘oprichten en leiden van een terroristische organisatie’, terwijl de andere advocaten die samen met haar werden gearresteerd werden veroordeeld tot ‘lidmaatschap van’ een terroristische organisatie. 

 

Ebru Timtik was tot 13,5 jaar cel veroordeeld, omdat zij lid zou zijn van een terroristische organisatie.

De 42-jarige advocate Ebru Timtik stierf op 27 augustus 2020 na een hongerstaking van 238 dagen. Zij eiste een eerlijk proces voor zichzelf en voor de andere advocaten die jarenlange celstraffen uitzitten wegens ‘terroristische misdrijven’. Vanuit de hele wereld werden steunbetuigingen gestuurd aan haar familie, vrienden en collega’s met wie zij werkte aan mensenrechtenzaken en het bevorderen van respect voor de rule of law. Zie ook: https://lawyersforlawyers.org/obituary-for-ebru-timtik-in-the-newspapers-birgun-and-yeni-yasam/

 

Achtergrond: Al jaren worden advocaten in Turkije vervolgd, inclusief massa-arrestaties, en worden zij onderworpen aan bedreigingen, surveillance en gebrek aan een eerlijk proces voor hun cliënten en voor zichzelf. Veel advocaten van terreurverdachten worden door de Turkse staat verdacht van sympathie voor terroristische organisaties of zelfs van actieve samenwerking, en zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Advocaten worden structureel geïdentificeerd met de belangen van hun cliënten.

 

Advocatenordes in Turkije In juli 2020 nam het Turkse parlement een wet aan die de organisatie van de advocatenordes op de schop neemt. Volgens de regering om het systeem democratischer te maken, volgens veel advocaten en HRW om met name de kritische advocatenordes in de drie grote steden Istanbul, Ankara en Izmir te kortwieken.

 

De Jury

De Amsterdamse Orde van advocaten maakt deel uit van de Prix Ludovic Trarieux. De jury bestaat uit 27 Europese advocaten, die de balies vertegenwoordigen van Amsterdam, Berlijn, Bordeaux, Brussel, Luxemburg, Parijs, Rome,  Venetië, de Union International des Avocats (UIA), en de Bar Human Rights Institute (IDHAE) die bijdragen aan de financiering van de prijs.

De jury kende tevens een speciale vermelding toe aan de orde van advocaten in Port-au-Prince (Haïti).

 

De Prijs

De Prix Ludovic Trarieux werd in 1985 voor het eerst toegekend aan Nelson Mandela. In 2018 werd de prijs toegekend aan de Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh en in 2019 aan de Colombiaanse advocaat Rommel Duran. http://www.ludovictrarieux.org/

 

1 minuut stilte voor Ebru Timtik

Collage 1 minuut stilte 1

Op 7 september 2020 werd een minuut stilte gehouden bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, evenals bij diverse andere advocatenkantoren in de stad, om de advocate Ebru Timtik te herdenken. Ebru Timtik (42) stierf op 27 augustus 2020 in Turkse gevangenschap na een hongerstaking van 238 dagen.