Afbeelding Prix de Lucovic Trarieux 2023

 

De 41-jarige Iraanse advocaat Amirsalar Davoudi is de laureaat van de prestigieuze Prix de Ludovic Trarieux 2022. Helaas kon Davoudi de prijs zelf niet in ontvangst nemen. Sinds 2018 is hij gedetineerd in de Evin-gevangenis in Teheran voor onder andere het zogenaamd vormen van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren. Deze aanklacht is gebaseerd op een Telegram-groep waarin bijvoorbeeld de intimidatie van advocaten in Iran werd besproken. Na vier jaar detentie heeft hij nu nog tien jaar te gaan.

Tekst: Lawyers for Lawyers


Davoudi heeft zich herhaaldelijkingezet voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers en etnische en religieuze minderheden. Verder is hij lid van de mensenrechtencommissie van de Iraanse Orde van Advocaten. Op 20 november 2018 was hij aan het werk op zijn kantoor toen hij werd gearresteerd en overgebracht naar de Evin-gevangenis, waar vele andere politieke gevangenen verblijven. Enkele van de feiten waarvan hij werd beschuldigd zijn: belediging van de Hoogste Leider; belediging van ambtenaren; het verspreiden van propaganda tegen het systeem; en het vormen van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren. In eerste instantie werd Davoudi veroordeeld tot een straf van 30 jaar en 111 zweepslagen. Op 1 december 2021 verminderde een afdeling van de Tehran Court of Appeals de gevangenisstraf naar 14 jaar.


Hongerstaking
Sinds zijn arrestatie ondergaat Davoudi veel moeilijkheden. In februari 2020 ging hij in tiendaagse volledige hongerstaking, waarbij hij zelfs geen water dronk, om te protesteren tegen het verbod om zijn dochtertje te zien. Deze gevangenschap hield zelfs aan toen in maart 2020 veel politieke gevangenen tijdelijk uit de Evin-gevangenis werden vrijgelaten om de ernstige situatie rond Covid-19 te verlichten. Toen een verzoek om heroverweging van zijn zaak eindelijk werd ingewilligd, en Davoudi op borgtocht vrijkwam in juni 2021, werd hij twee weken later weer gedetineerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar.

 

Inspiratie
De Prix de Ludovic Trarieux werd op vrijdag 16 juni 2023 uitgereikt in de Rode Hoed op het FBE-congres dat werd georganiseerd door de Amsterdamse Orde van Advocaten. U kunt de ceremoni terugkijken op Youtube. De prijs wordt elk jaar toegekend aan een advocaat die door diens werkzaamheden heeft aangetoond zich bijzonder in te zetten voor de verdediging van mensenrechten, de rechtsstaat en/of de strijd tegen elke vorm van racisme of intolerantie. De jury, bestaande uit verschillende Europese Ordes van Advocaten, waaronder de Amsterdamse Orde, reikte de prijs uit met de woorden “We zijn vereerd om de heer Davoudi deze erkenning te geven, en we hopen dat zijn verhaal anderen zal inspireren om door te gaan met de strijd voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid over de hele wereld.”

 

Prijs opgedragen aan Iraanse vrouwen
Davoudi’s echtgenote, Tannaz Kolahchian, die samen met haar dochter de prijs in ontvangst nam, zei: “Helaas heeft de regering van de Islamitische Republiek Iran in de afgelopen jaren haar onderdrukking van advocaten geïntensiveerd en vijandigheid getoond jegens degenen die streven naar onafhankelijkheid binnen het rechtssysteem. Sinds 2008 zijn veel mensenrechtenadvocaten onderworpen aan gevangenschap, al dan niet tijdelijk, als een middel om hun belangenbehartiging in te perken.” Davoudi droeg de prijs op aan de moedige Iraanse vrouwen “als symbool van mijn diepe respect en dankbaarheid voor de Iraanse vrouwen en meisjes die hun strijd hebben voortgezet tijdens de donkerste tijden”. Davoudi voegde daaraan toe dat hij stilstaat bij alle advocaten en mensenrechtenactivisten die onvermoeibaar alles geven voor de verdediging van mensenrechten in Iran, zonder daarvoor iets terug te verwachten.L4L volgt de situatie in Iran op de voet, en heeft op zaterdag 17 juni op het FBE-congres een kaartenschrijfactie voor Davoudi opgezet. Wil jij Davoudi steunen in de gevangenis, schrijf hem dan een kaart en stuur dit op naar:
Lawyers for Lawyers
Greeting cards
Postbus 7113
1007 JC Amsterdam
The Netherlands