Pilot mondeling uitspraak doen in raadkamer gevangenhouding

 

Op 26 januari jl. is de pilot mondeling uitspraak doen in raadkamer gevangenhouding (RdK GH) geëvalueerd door de bij de pilot betrokken partijen. Helaas heeft de rechtbank besloten de pilot stop te zetten. Dit wordt hieronder toegelicht.


Samengevat wordt onderkend dat er een belang is voor de verdachte en diens advocaat, en voor het Openbaar Ministerie bij het direct (mondeling) uitspraak doen in raadkamer gevangenhouding. OM en advocatuur zijn enthousiast over de pilot, omdat er direct kan worden teruggekoppeld aan collega’s en aan slachtoffers (OM), en omdat de cliënt direct de onderbouwing hoort van de rechtbank zelf (advocatuur).

Voor (de organisatie van) de rechtbank geldt dat het uitdagend is gebleken om de hoeveelheid zaken binnen een tijdsbestek van 20 minuten per zaak te behandelen, met vervolgens 10 minuten per zaak voor raadkameren, direct uitspraak doen in de zaal / via telehoren en het in het bevel (tot toewijzing of afwijzing) opnemen van de mondeling uitgesproken overwegingen. Om e.e.a. een haalbare kaart en werkbaar te houden, was het belangrijk dat de maximale duur van 30 minuten per zaak (met maximaal 20 minuten behandeltijd) niet wordt overschreden. Voorwaarde om door te gaan met het mondeling uitspraak doen in raadkamer gevangenhouding is daarom dat voorafgaand aan de zitting een schriftelijk standpunt door OM en verdediging wordt ingediend.
Het OM heeft evenwel laten weten dat zij niet in kunnen stemmen met het voorafgaand aan de raadkamer gevangehouding door de officieren van justitie laten verstrekken van een schriftelijk standpunt.

De rechtbank heeft daarom helaas moeten besluiten om de pilot stop te zetten met ingang van vrijdag 29 maart a.s. In de zaken die vanaf de raadkamer van vrijdag 29 maart a.s. (i.v.m. Tweede Paasdag op maandag 1 april) dienen, zal er dus geen mondelinge uitspraak meer worden gedaan (niet in de raadkamer van team 3, en ook niet in de raadkamers van de andere teams).